Home

Systeemtherapie

Relatietherapie

Symbooldrama

Individuele gesprekken en coaching

Wie ben ik?

Kwaliteit

Informatie en contact

Privacyverklaring

 

Relatietherapie

 

In relatietherapie los je samen relatieproblemen op. Relatietherapie is voor elk (echt)paar, ongeacht hoe lang je bij elkaar bent, of hoe lang de problemen al bestaan. Misschien spelen jullie met de gedachte of je bij elkaar moet blijven of niet, of komen de zere plekken steeds weer terug, of is er veel ruzie, of geen intimiteit meer. In relatietherapie kun je samen werken aan deze problemen.

Bij relatieproblemen lijkt het of alle pogingen om het contact of de verbinding vast te houden, vast zitten in een patroon waarin je elkaar juist kunt kwetsen en de verwijdering alleen maar groter wordt. Je kunt je allebei ellendig en alleen voelen en geen idee hebben dat de ander zich net zo beroerd voelt.

In relatietherapie leren jullie je patroon beter te herkennen en te begrijpen. In een patroon is er vaak een terugkerende negatieve manier van reageren en communiceren. Als dit patroon helder wordt, stelt het jullie daarna in staat er wat aan te doen. Er wordt gewerkt aan het zicht krijgen op en begrijpen van gevoelens en emoties die een rol spelen in dit patroon.
Praten over emoties kan soms lastig zijn en in therapie werk je aan de veiligheid om moeilijke dingen te kunnen bespreken. Er is sprake van veiligheid als je weet dat de ander er voor je is als je hem of haar nodig hebt. Vanuit een veilige basis kun je jouw angsten en behoeften uiten en werken aan onderlinge verbondenheid en beschikbaarheid. Je onderzoekt je eigen kwetsbaarheid en ervaart ook de kwetsbaarheid van de ander.
Vervolgens zijn jullie in staat uit het patroon te stappen en elkaar om steun en begrip te vragen. Soms kunnen jullie nog vervallen in het negatieve patroon, maar jullie zijn beter in staat hier los van te komen. De relatie is dan niet meer in het geding, het gaat slechts over een situatie of een voorval.